De Vidange bij Wijnboer Petrus


Van 10 tot 20 september hebben we met Les Cabanes de Rouffignac deelgenomen aan de Vidange (het oogsten van de druiventrossen) bij Cave Le Petit Pigeonnier te Saint-Chamassy. Wijnboer Petrus Janmaat en zijn vrouw Reina hebben hier 14 jaar geleden op drie verschillende grondpercelen blauwe Merlot druivenranken aangepland. Dagelijks reed Guus met enkele gasten van Rouffignac naar Saint-Chamassy om te gaan assisteren met de pluk en verwerking van de druiven. Na het uitdelen van de mandjes en kniptangen en een korte uitleg van, o.a. de plek waar de pleisters liggen, kon om 09:00 uur het knippen beginnen. Iedereen begon aan een eigen rij en werkte zo van voor naar achter. Volle manden werden geleegd in de grote kunststof emmers. De volle emmers werden vervolgens naar de Cave gebracht. Bij de Cave aangekomen werden de druiven als volgt verwerkt: De volle emmers werden verdeeld over kleinere kunststof bakken welke werden geleegd in de ontsteelmachine. De druiven werden hierna automatisch doorgevoerd naar de kneusmachine waarin de druiven tussen twee rollen gekneusd werden. Het mengsel van de schilletjes en sap (de most) werd vervolgens naar de rvs cuve gepompt. Hierin zal de alcoholisme fermentatie (het omzetten van de suikers naar alcohol) plaatsvinden. Dit proces duurt max 14 dagen. Wat er hierna gebeurd lees je in ons volgende blog. Om 11:00 was het tijd voor een lekkere bak koffie of thee met home made cake van Reina. Na de pauze werd nog tot 13:00 uur doorgewerkt waarna we werden verwend met een uitgebreide lunch. Moe maar een leuke ervaring rijker keerden we met een fles wijn van Petrus weer terug naar huis. In aflevering 2 van ons wijnblog vertel ik je meer over het vervolg van het wijnproces.

#wijnoogst #lescabanesderouffignac #druivenplukken #wijn #levenalseengodinfrankrijk

Uitgelichte berichten
Recente berichten